Erik Odijk (2014)

2014 stond in het teken van het prestigieuze kunstproject De Unie Hasselt-Genk, waarbij nationale en internationale kunstenaars de open ruimte in en tussen Hasselt en Genk onder handen namen.

Curator Tom Van Gestel koos ervoor om in Genk een aaneenschakeling van kunstwerken te tonen op de as van het stadscentrum en de stationsbuurt, via het Emile Van Dorenmuseum en Molenvijverpark, langs het Heempark naar Kattevennen/Cosmodrome.
Voor het Emile Van Dorenmuseum en omgeving vroeg de curator aan kunstenaar Erik Odijk om van villa Le Coin Perdu opnieuw een tijdelijk kunstenaarsoord te maken, geïnspireerd op het kunstenaarsdorp dat Genk in de tweede helft van de 19de eeuw was.

Na een bezoek ter plaatse was het voor Erik Odijk onmiddellijk duidelijk wat hij in en aan het museum wilde realiseren: De ROCK show. De stenen puinkegel in de ondergrond van het Kempisch plateau en de Duivelsstenen die her en der verspreid in het landschap liggen, waren voor hem de perfecte aanleiding om dit project waarin stenen in de breedste betekenis van het woord de hoofdrol spelen een eerste keer te realiseren.

Zelf creëerde Erik Odijk het werk A meteorite named Erika, 2014 (houtskool en pastelkrijt), een indrukwekkende en gedetailleerde tekening van een brok albast.
Odijk is duidelijk gericht op de nieuwe romantiek, het grote verhaal en het vakmanschap. Hiermee sluit zijn werk dan ook aan op het meta-modernisme dat niet zozeer een kunststroming is als wel aandacht heeft voor een bepaalde gevoelsstructuur, sensibiliteit in het werk. Hij breidde het museum uit met een buitenatelier pal aan de westgevel van het gebouw waarachter zich het oorspronkelijke atelier van Emile van Doren bevindt.

Ook plaatste Erik Odijk een Verzamelplaats van Gedenkstenen voor Verloren Dierbaren in de museumtuin. Iedereen kon, en kan nog steeds, een steen bijdragen aan de indrukwekkende verzameling stenen, in herinnering aan iemand die je verloren hebt.