RAF crash taart

Op pinksterzondag van 12 mei 1940 stortte een Royal Air Force (RAF) vliegtuig neer ten oosten van Genk, in het huidige natuur- en recreatiegebied Kattevennen. Het betrof een Bristol Blenheim, een driezitsbommenwerper Type 142, aanvankelijk ontwikkeld als passagiersvliegtuig, met serienummer P6912. Daarbij kwamen de drie bemanningsleden om het leven: de vijfentwintigjarige officier piloot Claude R. Frankish, de zesentwintigjarige sergeant Edwin G. Roberts en de twintigjarige Leading Aircraftman Ernest W.L. Cooper.

Twee dagen eerder, op 10 mei, waren de Duitsers België binnengevallen.

Het vijftiende squadron, waartoe de Blenheim van Kattevennen behoorde, had als taak het vernietigen van strategische bruggen over het Albertkanaal en in Maastricht.

De Maasbruggen – De Wilhelminabrug en de Sint-Servaasbrug – waren op 10 mei reeds gedeeltelijk opgeblazen door de Nederlandse verdedigers maar de Duitsers waren druk bezig om noodbruggen aan te leggen. Zouden ze hier in slagen, dan konden ze zware tanks over de Maas zetten, wat de geallieerden absoluut wilden vermijden.

Het bombardement op Maastricht was geen succes. De meeste bommen misten hun doel en brachten weinig of geen schade toe. De oorzaak van de crash tijdens hun terugkeer naar Alconbury, een dertigtal kilometer ten noordwesten van Cambridge, is nooit duidelijk vastgesteld.

De drie bemanningsleden liggen begraven op het Commonwealth War Cemetery in Leopoldsburg.

Jos Claesen diende een aanvraag in bij de stad Genk om hiervoor een herdenkingsmonument op te richten.

Bron: taskforceliberty.be

Deze taart herdenkt:
Het neerstorten van een vliegtuig van de Royal Air Force in Kattevennen op 12 mei 1940. De drie bemanningsleden, allen jonne twintigers, kwamen om.

Ontwikkeld in samenwerking met:
Jos Claesen, geïnteresseerde Genkenaar.

Deze taart kan u bestellen bij:

Bakkerij Tomassen
Landwaartslaan 57, 3600 Genk - 089 35 48 65

Beschrijving:
Biscuit, crème au beurre, witte chocolade, kiwi

Prijs:
€ 32,00 (voor ca. 8 personen)
€ 58,00 (voor ca. 15 personen)