Maartje Elants (2022)

Vanaf einde 2021 vroeg Maartje Elants het Emile Van Dorenmuseum om tijdelijk enkele werken uit de museumcollectie te bruiklenen, ter inspiratie van en als onderzoeksobject voor nieuw werk. Een soort van "omgekeerde residentie" dus, waarbij de kunstenaar niet in het museum verblijft, maar het museum bij de kunstenaar.

Net zoals Emile Van Doren op het einde van de 19de eeuw het bruisende Brussel inruilde voor het Genkse landschap, verhuisde Maartje Elants vanuit het drukke Amsterdam naar het rustieke dorpje Heks in Belgisch Limburg.
Tot daar de overeenkomsten. Want in hun werk zou je ze elkaars tegenpolen kunnen noemen: Van Doren schilderde buiten, in het landschap. Maartje Elants schept haar eigen intieme wereld, tussen vier muren en in de beslotenheid van haar atelier.

Al is Maartje Elants geen landschapsschilder, toch voelde ze zich aangetrokken tot Van Dorens schildertechnieken. Ze analyseerde zijn werk tot in de details, zowel artistiek als ambachtelijk.
Bijna een jaar lang dwaalde ze als het ware door zijn landschappen en seizoenen, met open blik, en bracht Emiles toetsen en kleuren op een speelse manier binnen in haar eigen werk.

Dit resulteerde in twee monumentale nieuwe werken, te zien in de expo BINNEN BUITEN - een schildersdialoog van 22 mei t/m 2 oktober 2022.