Vanaf de jaren 1840 ontdekten de eerste landschapschilders het inspirerende landschap van Genk. Het nieuws over het verre schildersoord, dat – naar de woorden van Emile Van Doren - gemaakt was om geschilderd te worden verspreidde zich als een lopend vuurtje. Het kleine Kempendorp groeide uit tot een station dartistes, waar op een eeuw tijd meer dan vierhonderd kunstenaars inspiratie vonden. Slechts enkelen bleven er voorgoed. Een van hen was Brusselaar Emile Van Doren die van dan af zijn leven lang de Kempenhorizon op doek vereeuwigde.
Maartje Elants ging in 2021 de uitdaging aan om het werk van de meester van de Kempen intiem te leren kennen. Enkele maanden lang waren twee werken van zijn hand in haar atelier aanwezig en inspireerden haar tot het maken van twee nieuwe werken.
Waar Emile Van Doren de verre horizon, de seizoenen en speling van het licht altijd buiten opzocht, schept Maartje Elants haar intieme wereld tussen vier muren.
Met open blik dwaalde Maartje doorheen de landschappen van Emile en stond vervolgens die blik toe in haar eigen schilderijen. Van buiten naar binnen, en andersom.
Fotograaf Selma Gurbuz legde het hele creatieproces vast.
De tentoonstelling BINNEN BUITEN nam de bezoeker ook mee de Stiemervallei in. De Stiemerbeek ontspringt in Waterschei en kronkelt zich een weg door het Genkse landschap om uit te monden in het natuurgebied De Maten. In de 19e eeuw doken vele kunstenaars al onder in de beekvallei voor inspiratie, net zoals Charlotte Peys, Ellens Schroven, Valerie van Leersum en Aaron-Victor Peeters vandaag.
Aaron-Victor Peeters palmde de hele zomer lang de garage in de museumtuin in. Van hieruit trok hij en plein air op ontdekkingstocht in de voetsporen van de kunstenaars die hem vooraf gingen, in het bijzonder van zijn eigen overgrootvader, Camille Raveel, ook een landschapschilder.
De expo was te zien van 26 mei t/m 2 oktober 2022.