Barbarataart

Op 30 september 1992 werd in Limburg de steenkoolmijn van Heusden-Zolder gesloten. Met die sluiting kwam er een einde aan de productie van steenkool in België. De sluiting van de mijnen kwam hard aan in Limburg. De provincie was met zijn zeven mijnen namelijk de hoofdleverancier van steenkool voor staalindustrie in België in de 20ste eeuw. Volledige gemeenten werden in de vorige eeuw rond de mijnen opgebouwd en duizenden migranten uit verschillende landen in Europa zakten af naar Limburg om er in de mijnen te werken.

Genk telde sinds de jaren twintig liefst drie steenkoolmijnen in Zwartberg, Winterslag en Waterschei. In de topperiode van de mijnen, eind jaren veertig, werkten in Waterschei alleen al ongeveer zevenduizend mijnwerkers. Eind jaren tachtig moesten de mijnen in Limburg echter sluiten en in 1987 werkten er nog enkel tweeduizend vijfhonderd mijnwerkers in Waterschei. Op 10 september 1987 werd de stop van de steenkoolproductie officieel. Na enkele weken afwikkeling was het definitief afgelopen met het zwarte goud in Genk.

“Er is altijd gezegd dat de sluiting van de mijnen in Limburg een financiële kwestie was, maar dat is niet waar,” zegt Jean Ooms, die vroeger zevenentwintig jaar heeft gewerkt in de steenkoolmijn van Eisden. Hij was samen met heel wat andere ex-mijnwerkers te gast op de gelegenheidstentoonstelling van de vzw Mijn-Depot op Manifesta in het voormalige mijngebouw van Waterschei. “De sluiting was een communautaire kwestie. Eerst gingen enkele Waalse mijnen toe en dus was het naderhand onze beurt. De politici zochten een uitvlucht omdat ze geen verantwoordelijkheid wilden dragen. Daarom dat ze ook een buitenstaander, namelijk Thyl Gheyselinck, de kastanjes uit het vuur lieten halen. Ook de financiële regelingen na de sluitingen waren niet correct. Er was geen gelijkheid in pensioenen.”

De zware klap die de sluitingen veroorzaakten mag vandaag dan grotendeels verwerkt zijn, in de oud-mijngemeenten Maasmechelen en Genk zijn de economische gevolgen toch nog te voelen.

Bronnen:
Het Nieuwsblad 11/09/2012 door Ralph Gregoor
Metro 29/09/2017

Deze taart herdenkt:
De sluiting en slachtoffers van de mijnen.

Ontwikkeld in samenwerking met:
Groep van ex-mijnwerkers.

Beschrijving:
Chocoladecake, eventueel te overgieten met likeur 't Kooltje.
Voor ca. 10 personen.

Deze taart kan u bestellen bij:
(graag één week op voorhand)

Bakkerij Goiris
Vennestraat 12, 3600 Genk - 089 35 21 63

Bakkerij Tomassen
Landwaartslaan 57, 3600 Genk - 089 35 48 65

Prijs:
€ 23,00 (zonder de likeur)
De likeur kan u kopen (Kooltje, 4 cl - € 4,00) bij de vzw Mijn-Verleden in THOR Central.