Aaron-Victor Peeters (2022)

Aaron-Victor Peeters gaat in zijn werk steeds op zoek naar wat het betekent om onderweg te zijn, in gedachten te verdwalen of fysiek de wereld te ontdekken. Met een haast romantische gevoeligheid duikt hij onder in het verleden, in de gloriedagen van de cinema, de verhalen over avonturiers en ontdekkingsreizigers, de wereld van snelle auto’s en vliegeniers en creëert zijn eigen verhaal en mythe.

Tijdens een residentie in het Emile Van Dorenmuseum trekt Aaron-Victor Peeters gedurende de zomermaanden met regelmaat het Kempenlandschap in. Hij onderneemt deze ontdekkingstocht in de voetsporen van zijn overgrootvader Camille Raveel (1908-1950), een vandaag grotendeels vergeten landschapschilder. De familie bewaart meerdere schilderijen van zijn hand, naast ook heel wat foto’s. Dus helemaal vergeten is hij niet. Maar liet hij nog meer sporen na en zijn deze terug te vinden? Aaron-Victor Peeters zoekt het uit en wil terzelfdertijd achterhalen wat zijn overgrootvader als kunstenaar dreef richting Kempen.

Daarom gaat Aaron-Victor Peeters ook zelf op tocht en maakte hij een kar, geïnspireerd op de kruiwagen die Emile Van Doren gebruikte wanneer hij en plein air ging schilderen. Met deze kar, volgeladen met allerlei attributen trekt Peeters vanuit deze garage – zijn vaste uitvalsbasis - het landschap in, op zoek naar plekken waar zijn overgrootvader mogelijk gestaan of geschilderd zou hebben. Of hij ooit de exacte locaties gaat terugvinden is eigenlijk bijzaak. Mogelijk bestonden deze plekken niet eens en zijn ze in vele schilderijen gewoonweg een romantische verbeelding van het landschap waar de moderniteit en industrie uit gebannen werd.

Wanneer Aaron-Victor Peeters niet op pad is, staat zijn kar in de garage van Emile Van Doren, te wachten op een volgende inspiratietocht.

Het resultaat van deze artistieke zoektocht mondde in het voorjaar van 2023 uit tot de expo COMPAGNONS DE ROUTE, waar de artistieke praktijk van Aaron-Victor Peeters in dialoog ging met het werk van zijn overgrootvader, andere Kempenschilders in de museumcollectie en de kunstenaars van vandaag die hem vergezellen op zijn tocht.