2019 - Het huis tussen de bomen

De bekende romancière Dominique Rolin zei ooit dat drie plaatsen haar leven en werk bepaald hebben: Parijs, Venetië en... Genk, toen nog geschreven met ‘-ck’.

Het was ergens aan het einde van 19de eeuw dat haar grootmoeder, aquarellist Henriette Lagrange, samen met haar echtgenoot Achille Rolin, voor het eerst in Genck belandde, toen nog een pittoresk Kempendorpje.
Dochter Madeleine Rolin en haar echtgenoot, musicoloog Charles Van den Borren, bouwden er omstreeks 1911 hun maison forestière, naast villa Le Coin Perdu, de kunstenaarswoning van Emile Van Doren, vandaag het Emile Van Dorenmuseum.
Dit huis was meer dan vijftig jaar lang de favoriete vakantiebestemming voor vier generaties.
De artistieke genen van grootmoeder Henriette bepaalden het lot van vele familieleden en de tentoonstelling zoomt in op het werk van hen dat een directe band toont met Genk en zijn landschap. Met werk van o.a. schrijfster Dominique Rolin, keramiste Ann Cape, tekenaar Philip Cape en schilder Marie Cape en haar dochter, fotografe Corinne Bukac.

De familie Rolin stapte daarmee binnen in de geschiedenis van de honderden landschapschilders die er sinds de jaren 1840 inspiratie vonden in het uitgestrekte landschap met eindeloze heidegronden en statige mastbossen, spiegelende vijvers en zompige moerassen. De bekende kunstcriticus Octave Maus doopte Genk in 1890 tot een station d’artistes. De kunstenaars waren de ideale promotoren van Genk en zijn landschap, en wezen tal van toeristen de weg naar het Droomland Genk, zoals een toeristische campagne uit de jaren ’30 van de vorige eeuw het dorp noemde.

De hotels schoten als paddenstoelen uit de grond, samen met imposante vakantiewoningen, vaak uitkijkend over de Molenvijver. De tentoonstelling HET HUIS TUSSEN DE BOMEN, nam u mee in het verhaal van één van deze woningen en zijn bewoners. 

Charlotte Peys en Lien Hillen, twee jonge kunstenaars, gingen de uitdaging aan nieuw werk te toonden in relatie met deze boeiende familiegeschiedenis.

De tentoonstelling liep van 29 september tot en met 15 december 2019.