VLAAMSE MEESTERS OP HUN PLEK

Vlaanderen is wereldwijd bekend als het thuisland van de Vlaamse Meesters: de Vlaamse Primitieven, maar ook moderne meesters, zoals de 19de-eeuwse landschapschilders wiens Genkse landschappen vandaag in musea en privécollecties over de hele wereld verspreid zijn. 

Deze Vlaamse Meesters maakten hun werken vaak op en voor een specifieke plek. Zo ook de vele bekende landschapschilders die vanaf 1840 in Genk neerstreken. Hun schilderijen kwamen terecht bij de rijke burgerij in de grote steden waar de industrie in volle ontwikkeling kwam. Zo konden de stedelingen in hun eigen salon wegdromen in het idyllische en ongerepte Genkse landschap. 

Visit Flanders en OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) brachten alle locaties in kaart waar deze Vlaamse Meesters hun kunst creëerden. De zoektocht bracht hen ook naar Genk waar meesters als Joseph Coosemans, Emile Van Doren en Herman Richir verschillende topwerken maakten, waarvan enkele in de stedelijke museumcollectie bewaard worden. 

De internationale campagne Vlaamse Meesters op hun Plek maakt in 2024 van Vlaanderen én van Genk een topbestemming voor kunstliefhebbers uit heel Europa en verder!