Renato Nicolodi (2008)

BELVÉDÈRE
Renato Nicolodi
Begraafplaats Waterschei, Opglabbekerzavel

Renato Nicolodi maakte voor de begraafplaats van Waterschei een monument waar overledenen kunnen herdacht worden in een intieme en beschutte sfeer, ongeacht hun afkomst, religie of strekking.

Nicolodi laat zich in zijn ontwerpen inspireren door elementen uit de klassieke architectuur. Belvédère is zijn eerste werk van deze omvang in openlucht: een tijdloos monument, een gigantische, open poort tussen de wereld van levenden en doden van 7 meter hoog en zo’n 70 ton.

De triomfboog onderscheidt zich van andere, klassieke triomfbogen omdat hij duidelijk een voor- en achterkant heeft. De voorkant, waarmee je als bezoeker het eerst wordt geconfronteerd, lijkt een blind volume te zijn. Maar zodra je het frontale gezichtspunt verlaat, ontdek je dat de massieve poort veel meer te bieden heeft.

Belvédère is als een architectonische monoliet: hij eist zichzelf en zijn plek op de begraafplaats op, net zoals de dood dat doet. Maar tegelijkertijd verpersoonlijkt het door zijn vorm en materiaal de eeuwigheid, rust en tijdloosheid, die de herinnering aan de overledenen koestert.