Nils Verkaeren (2021)

Nils Verkaeren (°1980) is een plein-airschilder van de 21e eeuw en een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars die het landschap als schildersonderwerp meenemen. Hij stapt bewust en met volle overtuiging in de traditie van het openluchtschilderen zoals die sinds het midden van de 19e eeuw beoefend wordt en trekt met zijn schildersmateriaal de natuur in.

Op vraag van het Emile Van Dorenmuseum trok hij in juni 2021 de Genkse natuur in. Hij stapte in de voetsporen van Emile Van Doren, maar wilde het landschap in zijn totaliteit ervaren. Daarom koos hij ervoor elke dag een vlucht te maken vanop het vliegveld van Zwartberg en het lappendeken dat Genk is van bovenaf waar te nemen. Terug op de begane grond schilderde hij zijn indrukken neer in vier monumentale doeken waarin bij elk volgend werk de horizon langzaam verdwijnt. Het laatste werk, waarin de horizon verdwenen is, toont een zicht op de Maten en het intrigerende spel van reflecterende vijvers en groen.

Het Emile Van Dorenmuseum kocht dit laatste werk, getiteld A Change Of Perspective - De Maten (2021) aan, ter aanvulling van de collectie. Het kreeg een plek in het Genkse stadhuis, in de schepenzaal, waar het in dialoog gaat met een historisch zicht op de Maten.