Landschap en kunst

Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet enkel terugblikt op het verleden en de landschapsschildertraditie van het station d'artistes Genck, maar ook een actuele en hedendaagse werking uitbouwt. Telkens speelt het landschap een centrale rol.

Het museum vertelt het verhaal van de landschapsschildertraditie die Genk kende in de periode 1840-1940, waar meer dan vierhonderd kunstenaars actief waren. Dit alles gebeurt te midden het originele interieur van villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van één van deze kunstenaars, Emile Van Doren. Met wisselende tentoonstellingen duikt het museum onder in deze vaak nog onbekende, maar ongekend boeiende en verrassende geschiedenis.

Daarnaast heeft het museum, als huis van landschap en kunst ook een residentiewerking voor hedendaagse kunstenaars. Kunstenaars in residentie worden uitgenodigd zich te laten inspireren door Genk en zijn landschap van vandaag, terugkijkend naar het verleden als inspiratie en fundament, maar volledig ingebed in het (kunst)landschap van vandaag.