Johan Tahon (2009)

PERSEUS POINT
Johan Tahon
Toegangspoort Kattevennen, Planetariumweg

Op 12 augustus 2009, tijdens de nacht van de vallende sterren, werd het bronzen Perseus Point ingehuldigd aan de Cosmodrome, in de Toegangsport Kattevennen van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Johan Tahon gelooft sterk in de verbondenheid van de mens met de wereld, het universum. Om de verscheidenheid en gelijkheid van de mensen in Genk te illustreren koos hij ervoor om een hedendaagse Perseus te maken. Perseus is een figuur uit de Griekse mythologie, wiens gedaante vereeuwigd is als sterrenbeeld.
Als één iets is wat alle mensen gemeenschappelijk hebben is het wel de sterrenhemel die we allemaal elke avond kunnen aanschouwen. Wat de verbondenheid tussen de mensen, de aarde en het heelal en de sterrenhemel nog vollediger maakt, is de aarde die elk jaar door de Perse├»den-meteorenzwerm trekt. Deze meteorenzwerm is een wolk van stofdeeltjes die in botsing komt met de dampkring van de aarde, die de vallende sterren verklaren, elk jaar in de helft van augustus.

Johan Tahon titelde de 3,70 meter hoge bronzen sculptuur Perseus Point. ‘Point’ als een punt, een merkteken, een plaats van afspraak, een aanduiding, een plek van ontmoeting, van overgang van abstractie naar een menselijke gestalte wiens lichaam zich naar de hemel richt, maar wiens hoofd contact zoekt met de aarde.

Foto's: ┬ęChristophe Van Der Eecken