Ieva Epnere (2013)

DE VERLEGEN VOGEL VAN GENK
Ieva Epnere
Verschillende locaties in het stadscentrum: stadhuis, bushalte Post (Dieplaan), Hooiplaats.

In 2011 werd de Meesterproef Kunst van de Vlaams Bouwmeester georganiseerd in Genk. De Meesterproef geeft jonge kunstenaars de kans kennis te maken met de overheid als bouwheer en overheidsopdrachten uit te voeren.

Kunstenaars kregen de opdracht een kunstproject te realiseren dat de mensen naar de dienstenzone Xentro zou begeleiden, via de binnentuin van het stadhuis.

De Letse Ieva Epnere, die op dat moment studeerde aan het HISK in Gent, haalde de opdracht binnen met een origineel project waarin de roerdomp de hoofdrol speelt.

De vogel kwam lang geleden betrekkelijk talrijk voor in Genk. Vandaag is de soort met uitsterven bedreigd.

De roerdomp is een reigerachtige, schuwe broedvogel die door zijn perfect bruine schutkleur niet opvalt in het rietland. Heel typerend voor de roerdomp is zijn roep, die klinkt als een misthoorn die je van op kilometers afstand kan horen. Die karakteristieke eigenschappen waren voor de kunstenaar een bron van inspiratie.

Het kunstwerk bestaat uit een geluidseffect en gevelvullende foto’s aan stadhuis, aan Dieplaan en de Hooiplaats. De foto’s tonen zoekende mensen in een typisch Genks landschap. De roerdomp is in dit landschap aanwezig, maar toont zich enkel als een vluchtige schaduw.

Foto: ┬ęKristaps Epners