Hugo Duchateau (1993)

Kunstenaar Hugo Duchateau maakte in 1993 een monumentale, roestvrij-stalen zuil met eikenblad. Dit deed hij ter gelegenheid van de ondertekening van het verdrag van Maastricht, o.a. in opdracht van ALZ (vandaag Aperam) die het staal fabriceerde. Zoals in vele werken van Duchateau staat de relatie natuur-cultuur centraal in dit werk, of in dit geval, de twee-eenheid die ook vandaag nog deel uitmaakt van de Genkse ruimtelijke identiteit: natuur en industrie.
De eikenblad-zuil, die officieel de titel Euromonument draagt, kan je terugvinden op het rondpunt van de Hasseltweg/Jaarbeurslaan/Europalaan/Vennestraat.
 
Duchateau was jarenland docent in het toenmalige SHIVKV (de voorloper van LUCA School of Arts campus C-mine), waar hij een hele generatie creatievelingen een kritische blik bijbracht.
Tijdens de tentoonstelling RESET Emile Van Doren stelde Duchateau een jaar lang (zomer 2020 tot zomer 2021) een selectie landschappelijke schilderijen tentoon in het Emile Van Dorenmuseum, die op het ritme van de seizoenen elke vier maanden gewisseld werden.