Gert Robijns (2020)

ZICHT OP ZEE, de monumentale, sculpturale ingreep rond villa Le Coin Perdu van Gert Robijns, verandert de plek niet enkel van uitzicht, ook van betekenis.

Een meer dan vier meter hoog metalen geraamte omsluit de voorzijde, zijgevel en gedeeltelijke achterzijde van de villa. Het bovenste driekwart is bedekt met spiegellamellen, die het omliggende landschap reflecteren.
De voormalige kunstenaarswoning van Emile Van Doren gaat daardoor op in dit landschap. Binnen en buiten, verleden en heden, het geschilderde en feitelijke landschap worden door deze ingreep met elkaar verbonden en in directe dialoog gezet.
De spiegels fragmenteren en kadreren de bomen rondom, als een op het ritme van de seizoenen veranderend schilderij. Maar met licht en spiegeling in plaats van verf en doek.
De horizon is eindeloos, reikt tot aan de zee, en er voorbij. ZICHT OP ZEE verandert met elk jaargetij. 

Dit levende tableau is als een nieuwe huid, een tijdelijke jas, een moment van reflectie. Visuele reflectie, in de letterlijke zin van het woord, en inhoudelijke.