Barbara Blijf! (2013)

Stond ze er nu of niet? En als ze er heeft gestaan, wie haalde haar dan weg en wanneer? Ook kunstenares Sofie Muller raakte gefascineerd door dit mysterie rond het beeld van Sint Barbara van Winterslag...

Sint-Barbara is de beschermheilige van de gevaarlijke beroepen, waaronder de mijnwerkers en de brandweerlui. Een heel bijzondere heilige dus voor Genk.

Ooit zou er in de nis van het mijngebouw van Winterslag, vandaag de Euroscoop op C-mine, een Barbarabeeld gestaan hebben. Het beeld liet echter geen enkel spoor na in de foto-archieven. Toch blijven vele Winterslagse mijnwerkers stellig beweren dat het er was, en dat het hen beschermde.

Naar aanleiding van de kunstbiënnale Manifesta 9 besloot Sofie Muller opnieuw een Barbarabeeld in de lege nis te plaatsen, een Barbara op maat van Genk, de Genkenaren en de mijnwerkers die ze er ooit beschermde.

Mullers beeld lokte veel reacties uit en wekte het mysterie rond de vermeende Barbara van Winterslag weer helemaal tot leven. En zo ook de roep: Barbara blijf!

Een crowdfundingactie bracht genoeg geld op om het beeld aan te kopen en voor jaren te conserveren. Honderden Genkenaren kochten een aandeel en werden mede-eigenaar van de nieuwe Sint-Barbara van Winterslag.

En elk jaar, op 4 december op haar naamdag, huldigt Genk Barbara als beschermheilige van de gevaarlijke beroepen.