2020-2021 - RESET Emile Van Doren

Met RESET Emile Van Doren werkten kunstenaars Gert Robijns en Hugo Duchateau aan een reset van het Emile Van Dorenmuseum.

De spiegels van de indrukwekkende installatie van Gert Robijns bleven permanent en doen de kunstenaarsvilla vier seizoenen lang versmelten met het omliggende landschap en laten ons reflecteren over een nieuwe toekomst. Binnen de museummuren gingen tijdens de expo de landschappelijke schilderijen van Hugo Duchateau in dialoog met de landschapsschilderijen van zijn historische voorgangers.

GERT ROBIJNS
°Sint-Truiden, 1972

Studeerde aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel en daarna aan de Jan Van Eyckacademie in Maastricht. Sinds 2001 geeft hij zelf les aan het KASK in Gent.

Na lange tijd in New York, Berlijn en Brussel te hebben gewerkt, vestigde Robijns zich in zijn geboortedorp Gotem (Borgloon).
Daar kocht hij het huis van zijn grootouders, brak het af om het vervolgens met eigen handen weer op te bouwen, 10 cm verwijderd van de oorspronkelijke ligging. Hij doopte het project RESET Home. 
Een knap staaltje van hoe Gert een omgeving, landschappen en objecten en hun betekenis in vraag stelt en ze wil 'resetten' tot hun essentie, zoals hij ook deed met het Emile Van Dorenmuseum en het project RESET Emile Van Doren.

HUGO DUCHATEAU
°Tienen, 1938

Hugo is een generatiegenoot van kunstenaars als Ado Hamelrijck en Piet Stockmans en net als hen een icoon van de Limburgse kunstscène en eredocent aan het SHIVKV (vandaag LUCA School of Arts) in Genk.

Zijn werken maken deel uit van de collecties van o.a. M HKA Antwerpen, SMAK Gent, MuZee Oostende, CIAP Hasselt, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap, BIAC Zaventem, Stichting PASf en vele andere. Duchateau maakte ook meerdere installaties in openbare en private ruimten, zoals een grootschalige vloer- en wandinstallatie in het Provinciehuis in Hasselt en een lichtinstallatie in het Vlaams Parlement in Brussel.

In RESET Emile Van Doren ging Duchateau met zijn hedendaagse landschappen in dialoog met die van zijn 19de-eeuwse voorgangers.

RESET Emile Van Doren
21 juni 2020 - 20 juni 2021