2018 - Willy Minders, schilder, beeldhouwer, fotograaf

Willy Minders is naast oprichter van het kunstonderwijs in Genk en docent, vooral bekend als schilder, beeldhouwer én fotograaf. In het spoor van zijn voorgangers, waaronder Emile Van Doren (1865-1949) en Armand Maclot (1877-1959), zocht hij het Kempische landschap op en legde dit vast op doek. Ook tijdens zijn vele reizen doorheen Europa aquarelleerde en schilderde hij tal van inspirerende landschappen. Hij schilderde stillevens en heel wat portretten, waarin hij een groot meesterschap bereikte.

Ook als beeldhouwer was hij - zij het eerder uitzonderlijk - actief. Zo boetseerde hij een buste van één van zijn idolen, Emile Van Doren. Hij baseerde zich voor deze sculptuur op een reeks portretfoto's die hij gemaakt had van Van Doren, enkele jaren voor zijn dood.¬†


Als fotograaf stapte Minders in de voetsporen van zijn vader, Georges Minders, die jarenlang een fotostudio uitbaatte. Na zijn overlijden in 1947 nam Willy Minders de zaak over en groeide uit tot dé portretfotograaf van Genk en regio.


De tentoonstelling bracht het verhaal van deze veelzijdige kunstenaar van zondag 23 september 2018 tot en met zondag 27 januari 2019.