2018 - Nieuwe collectie II / Léon Becker / mijnKOOL

De tijdelijke tentoonstelling NIEUWE COLLECTIE II bracht een selectie van de meest recente aanwinsten uit de collectie van het Emile Van Dorenmuseum, zowel schenkingen als aankopen. Met werk van o.a. Théodore Tscharner, Edmond de Schampheleer, Léon Houyoux, Armand Maclot, Valérie Pholien, Willy Minders, Marthe Bamps en vele anderen!

Terzelfdertijd liep de FOCUSTENTOONSTELLING LÉON BECKER (1826-1909), samengesteld door kunsthistorica Hanne Jakubiak. Zij schreef als eindwerk een scriptie over het leven en werk van deze intrigerende kunstenaar. Van beroep was Léon Becker artiste-peintre, maar vandaag is hij vooral bekend als arachnoloog en auteur-illustrator van het standaardwerk Les arachnides de Belgique. Hij illustreerde en schreef ook over (zijn liefde voor) de natuur, vaak voor een jonger publiek.

Tot slot bracht fotograaf Kristof Vrancken de resultaten van het project mijnKOOL, een artistiek onderzoeksproject waarin Vrancken en designstudio SOCIALMATTER de Genkse bodemdiversiteit onderzochten. Ze deden dat met rodekoolplantjes omdat die van kleur veranderen naargelang de bodemstructuur. Twaalf deelnemers uit verschillende Genkse wijken deden mee en plantten een rodekool in hun tuin.

De drie tentoonstellingen waren te zien in het Emile Van Dorenmuseum van 18 februari tot en met 25 maart 2018.

Beeld: Theodore Tscharner 'Matinée de printemps', collectie Emile Van Dorenmuseum