2017 - In het spoor van de meester: Armand Maclot en leerlingen

In 1899 kwam de Antwerpse landschapsschilder Armand Maclot op aanraden van zijn leermeester Joseph Coosemans (1828-1904) voor het eerst naar Genk. Hij stapte van de trein, zag de Molenvijver en was verkocht: hier zou hij blijven.

Een leven langs schetste en schilderde Maclot het landschap, in Limburg en ver daarbuiten. Samen met zijn overbuurman Emile Van Doren (1865-1949) werd hij een icoon van het station d'artistes dat Genk sinds het midden van de 19de eeuw geworden was. Hij nam verschillende jonge Limburgse kunstenaars onder zijn vleugels, en zo werd de leerling zelf meester...

Tot zijn bekendste leerlingen behoren Jac Douven uit Neerpelt en Willy Minders uit Genk. Ook Hasselaar Tony Dethier, Genkenaar Etienne Fabry, Jan Quintens uit Viversel (en later kapelaan in Zonhoven) en Marthe Bamps uit As gingen bij hem in de leer.

De tentoonstelling Armand Maclot (1877-1959) en leerlingen brengt de leraar en zijn leerlingen terug samen, in een boeiende dialoog die de Limburgse kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw tekende.

Van 28 mei t/m 8 oktober 2017