#11 - Zomeravonden in Genck

Op de foto, te dateren ca. 1915, herkennen we uiterst rechts Henriette Rolin-Lagrange, met naast haar echtgenoot Achille en op zijn schoot hun hondje. Centraal zit Emile Van Doren, en links van hem Henri en Madeleine Rolin (zoon en dochter van Henriette en Achille). Het kleine meisje is Marianne Van den Borren, de dochter van Madeleine en kleindochter van Henriette. De herdershond vooraan links is vermoedelijk van Emile Van Doren.

De aquarel van een sluisje in de Stiemervallei, is van Henriette Rolin-Lagrange (1853-1920).

Henriette Lagrange, een getalenteerde aquarelliste, en haar echtgenoot, Achille Rolin (1839-1926) waren beiden afkomstig uit intellectuele en artistieke families. Ze bezochten Genk waarschijnlijk voor het eerst rond de eeuwwisseling.

Henriette Rolin-Lagrange stelde regelmatig tentoon, onder andere op de Driejaarlijkse Salons, en mogelijk ontdekte ze daar de schoonheid van het Genkse landschap op de doek van de vele kunstenaars die haar voorgingen naar het hart van de Limburgse Kempen.

Het eerste feitelijke spoor van haar aanwezigheid in het Kempendorp zijn drie werken die ze toonde op het Salon van Brussel in 1903. Twee titels (Molen, omstreken Genck en De beek, Genck) verwijzen rechtstreeks naar Genk, een derde met de titel Bremstruiken doet vermoeden dat ook dit in de Limburgse Kempen ontstaan zou kunnen zijn.
In een schetsboek uit familiebezit vinden we ook een aantal tekeningen en aquarellen terug met zichten in Genk, die mogelijk nog enkele jaren eerder te dateren zijn.

Het echtpaar Rolin-Lagrange verbleef bij zijn eerste bezoeken aan Genk vermoedelijk in Hôtel des Artistes, waar het koppel kennis maakt met Emile Van Doren en Cidonie Raikem. Een portretfoto van Henriette Lagrange, die rechtstreeks uit de fotocollectie van het gezin Van Doren-Raikem in de collectie van het Emile Van Dorenmuseum belandde, getuigt van deze connectie tussen beide families.