#08 - Krasse 90-plusser!

Deze tekening in inkt en aquarel toont de Molenvijver in Genk, ergens rond 1954-55. De maker ervan is Marthe Bamps, geboren op 26 augustus 1929 in Gemeente As.
Marthe Bamps toonde al op jonge leeftijd een interesse en talent voor tekenen en schilderen. In avondonderwijs schreef ze zich in aan de Academie van Hasselt, terwijl ze een opleiding volgde tot kleuterleidster.
Vanaf 1952 ging ze enkele jaren in de leer bij Armand Maclot (1877-1959), die sinds veertig jaar zijn geboortestad Antwerpen ingeruild had voor Genk. Hij bracht haar de liefde voor het landschap bij en het schilderen en plein air, verfijnde haar tekenwerk en leerde haar de aquareltechniek beheersen. Met deze vaardigheden onder de arm vond ze al snel haar eigen stem, zoals deze tekening overduidelijk laat zien. Haar liefde voor kleur spat - zelfs meer dan zestig jaar na datum - haast van het papier.

In 1954 kreeg Marthe Bamps haar eerste solotentoonstelling in het (nu oude) gemeentehuis van Genk. Ze exposeerde er tientallen aquarellen en olieverfschilderijen. De titels verraden een voorliefde van het landschap in haar geboortestreek. Daarnaast toonde ze ook enkele stillevens, een genre dat ze ook haar leven lang bleef opzoeken.

Ter gelegenheid van haar 90e verjaardag vorig jaar brachten familie en vrienden van Marthe Bamps, in samenwerking met het gemeentebestuur van As en het Emile Van Dorenmuseum vorig jaar een passend eerbetoon aan haar rijke kunstenaarsloopbaan in de Sint-Aldegondiskerk. Dit werk was er ook te zien.