#03 - Het schetsboek van Henri Rolin

Deze schets toont een zicht in Langerlo in september 1921. De tekenaar is Henri Rolin (1874-1946), die samen met zijn familie – waaronder moeder Henriette en zus Madeleine – vele vakanties doorbracht in Genk. Zijn zus en schoonbroer hadden in 1909 een kleine villa gebouwd, omgeven door dennenbomen. Generatie na generatie ontdekten ze er de natuurpracht van Genk. De familie Rolin had, wat je kan noemen, artistieke genen, met bijzondere talenten in elke generatie, zoals o.a. schrijfster Dominique Rolin en kunstenaar Sophie Podolski.

Het tekentalent van Henri Rolin is overduidelijk in deze potloodschets, waarbij hij de lucht lichtjes ophoogde met blauwe waterverf. Net als zijn moeder tekende hij schetsboeken vol. Dit zicht op Langerlo staat te midden tal van andere tekeningen, met naast zichten te Genk ook taferelen aan de Belgische kunst en in Italië. Het tekenen was voor hem overduidelijk iets voor in zijn vrije tijd. En die was vermoedelijk schaars, want hij was rechter bij de Rechtbank van Eerste Aanleg en professor aan de Universiteit van Brussel.

Het volledige schetsboek kregen we onlangs in schenking van een kleindochter van Henri Rolin, die Genk en het Emile Van Dorenmuseum ontdekte dankzij de tentoonstelling HET HUIS TUSSEN DE BOMEN die vorig najaar de museummuren sierde en de artistieke band tussen de familie Rolin-Lagrange en het Genkse landschap centraal zette.