#02 - François Roffiaen schildert naar levend model

Dit werk 'Attelage à Genck, Campine' schilderde François Roffiaen (1820-1898) in olieverf op een klein paneeltje en dit in openlucht. Dat weten we zeker door het etiketje op de achterzijde, door hem beschreven met de titel/het onderwerp en de woorden 'd'après nature'. Hij schilderde hier dus bij wijze van spreken naar levend model. De omgeving met hoeve, bomen en struiken is erg schetsmatig geschilderd, evenals de Kempische boer. De focus van Roffiaen ging duidelijk uit naar de os en kar.

François Roffiaen is een van de eerste landschapschilders die we vanaf de vroege jaren 1850 in Genk kunnen plaatsen. Hij werd een trouwe fan van het landschap in Genk en omgeving en bleef er tot de jaren 1880 heel regelmatig terugkomen. We bewaren vier werken van zijn hand in de museumcollectie, waaronder ook de twee oudste werken die we bewaren, beide gedateerd juli 1854. Naast het landschap ging zijn interesse ook duidelijk ook uit naar het Kempische leven.

Hij was in zijn vrije tijd ook een amateur-wetenschapper, met een voorliefde voor de malacologie, de weekdierkunde. En zo weten we dat hij tussen schildersessies in openlucht door op ontdekkingstocht ging naar bijzondere planten en diertjes in de Genkse natuur.