Winteruur op de Margarethalaan

Gepubliceerd op maandag 14 december 2020 13.33 u.

Sinds begin december is de publieke ruimte een bijzonder kunstwerk rijker. Met een zware transportkraan werd het werk Winteruur van architect en beeldhouwer Jos Delbroek op de Margarethalaan geplaatst. Delbroek is voormalig docent aan het SHIVKV (Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving) – de voorloper van LUCA School of Arts op C-mine. Hij geeft nog steeds les aan Design Academy Eindhoven en aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt.

Het nieuwe kunstwerk opgetrokken uit Belgische blauwe hardsteen en rode marmer kadert in de retrospectieve tentoonstelling van Jos Delbroek bij Studio Pieter Stockmans, die opent in het voorjaar van 2021. Delbroek blikt erin terug op zijn loopbaan als ingenieur, architect, beeldhouwer en docent.

Het symbolische en statige kunstwerk ‘Winteruur’ verbindt de tuinwijk van Winterslag met C-mine en de expo bij Stockmans. Tegelijk legt het kunstwerk de connectie met de expo RESET Emile Van Doren, dat net als Winteruur op het ritme van de seizoenen verandert.

Samen met de expo bij Studio Pieter Stockmans verschijnt dit voorjaar een publicatie over Jos Delbroek. Kunst- en cultuurfilosoof Francis Smets en architect Koen Van Synghel nemen hierin zijn werk onder de loep. Begin februari organiseert C-mine in samenwerking met het Emile Van Dorenmuseum een ‘artist talk’ tussen Van Synghel en de kunstenaar. Ze besteden aandacht aan het oeuvre van Delbroek en aan de oorsprong van zijn werken. Ook gaan ze dieper in op hoe artistieke disciplines zoals beeldende kunst en architectuur elkaar beïnvloeden.

Winteruur staat nog op de Margarethalaan tot 21 maart 2021, de start van de lente.