TENTOONSTELLING - Charles Wellens (1889-1958). Op zoek naar de ziel van de Kempen

De tentoonstelling beschrijft de levenslange zoektocht van kunstenaar Charles Wellens naar de ziel van de Limburgse Kempen. Hij schilderde, verheerlijkte en bezong er het landschap, zijn bewoners en hun woningen en legde daarmee vast wat gedoemd was te verdwijnen.
Hij koos heel bewust voor dit onderwerp, vanuit de filosofie dat hij met zijn schilderijen en tekeningen het oude Kempenleven kon documenteren en vasthouden voor het nageslacht. Vanuit die overtuiging werd hij ook een van de grondleggers was van het Openluchtmuseum Bokrijk en bouwde er de eerste Kempenhoeve.
Hiervoor koos hij Hoeve Engelen, een boerderij uit zijn geboortedorp Lummen. In tegenstelling tot de latere Kempenwoningen in het museum werd deze niet identiek nagebouwd zoals ze op zijn oorspronkelijke plek stond. Wellens paste het grondplan en de aankleding aan en creëerde daarmee een soort ideaalbeeld van een Kempische boerderij. Vandaag is deze hoeve bekend als de Wellenshoeve. Bij de opening van het Openluchtmuseum zestig jaar geleden, kreeg hij de titel ereconservator.

De tentoonstelling werd opgezet in samenwerking met het Genootschap Charles Wellens uit Lummen en de steun van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Emile van Dorenmuseum. Huis van landschap en kunst

Organisatie

Emile Van Dorenmuseum

Filter op categorie