RESET: De kunstenaars

Hun kennismaking was toevallig: het was bij de inlijster dat Duchateaus oog viel op een werk van Robijns. Ondanks het generatieverschil voelde hij onmiddellijk een nauwe verwantschap. Op dat ogenblik konden ze niet vermoeden dat ze niet veel later samen een ambitieus plan zouden ontwikkelen om het Emile Van Dorenmuseum binnenstebuiten te draaien.

Maak kennis met de kunstenaars:

GERT ROBIJNS
°Sint-Truiden, 1972

Studeerde aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel en daarna aan de Jan Van Eyckacademie in Maastricht. Sinds 2001 geeft hij zelf les aan het KASK in Gent.

Na lange tijd in New York, Berlijn en Brussel te hebben gewerkt, vestigde Robijns zich in zijn geboortedorp Gotem (Borgloon).
Daar kocht hij het huis van zijn grootouders, brak het af om het vervolgens met eigen handen weer op te bouwen, 10 cm verwijderd van de oorspronkelijke ligging. Hij doopte het project RESET Home. 
Een knap staaltje van hoe Gert een omgeving, landschappen en objecten en hun betekenis in vraag stelt en ze wil 'resetten' tot hun essentie.

Dat doet hij vandaag met het Emile Van Dorenmuseum en het project RESET Emile Van Doren.

HUGO DUCHATEAU
°Tienen, 1938

Hugo is een generatiegenoot van kunstenaars als Ado Hamelrijck en Piet Stockmans en net als hen een icoon van de Limburgse kunstscène en eredocent aan het SHIVKV (vandaag LUCA School of Arts) in Genk.

Zijn werken maken deel uit van de collecties van o.a. M HKA Antwerpen, SMAK Gent, MuZee Oostende, CIAP Hasselt, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap, BIAC Zaventem, Stichting PASf en vele andere. Duchateau maakte ook meerdere installaties in openbare en private ruimten, zoals een grootschalige vloer- en wandinstallatie in het Provinciehuis in Hasselt en een lichtinstallatie in het Vlaams Parlement in Brussel.

In RESET Emile Van Doren gaat Duchateau met zijn hedendaagse landschappen in dialoog met die van zijn 19de-eeuwse voorgangers.