Kunstenares Marthe Bamps overleden

Gepubliceerd op dinsdag 4 januari 2022 17.49 u.

Op donderdag 30 december 2021 overleed Marthe Bamps. Ze was 92 jaar oud. Zij was een van de bekendste leerlingen van Armand Maclot en is bekend en geliefd voor haar kleurrijke landschappen, stillevens en (kinder)portretten.

Wij wensen haar familie en vrienden veel sterkte toe en zullen haar blijvend in herinnering houden, dankzij de mooie werken van haar hand die we in de collectie van het Emile Van Dorenmuseum bewaren.

KORTE BIOGRAFIE

Marthe Bamps toonde al op jonge leeftijd een interesse en talent voor tekenen en schilderen. In avondonderwijs schreef ze zich in aan de Academie van Hasselt, terwijl ze een opleiding volgde tot kleuterleidster. Vanaf 1952 ging ze enkele jaren in de leer bij de Antwerpse kunstenaar Armand Maclot (1877-1959). Hij bracht haar de liefde voor het landschap bij en het schilderen in openlucht, verfijnde haar tekenwerk en leerde haar de aquareltechniek beheersen.

In 1954 kreeg Marthe Bamps haar eerste solotentoonstelling in het gemeentehuis van Genk. De titels van haar werk verraden een voorliefde van het landschap in haar geboortestreek, maar naast Limburgse taferelen zocht ze ook geregeld het buitenland op en werkte ze in Nederland, Duitsland, Spanje en Italië. Vanaf de jaren ’80 ontdekte ze het landschap in Zuid-Frankrijk, dat van dan af een onuitputtelijke inspiratiebron werd. Ze schilderde ook stillevens en portretten.

Marthe Bamps nam regelmatig deel aan wedstrijden, vaak met succes. In 1965 werd haar werk uitgekozen voor de tentoonstelling Genk, trefpunt van schilders. In 1972 won ze de eerste prijs met het doek Dorp in de verte te Rekem op een tentoonstelling met 92 werken van Limburgse kunstenaars die deelnamen aan een wedstrijd, georganiseerd door Shopping 1 in Genk, met als thema Het Limburgse Landschap.

Marthe Bamps huwde in 1957 met Jean Ramaekers, leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk en een tijdlang ook actief in de gemeentepolitiek. Ze kregen drie kinderen: twee zonen, Frank en Carl, en dochter Hildeke. De vroegtijdige dood van haar driejarige dochtertje in 1967 introduceerde een nieuw thema in haar schilderkunst: kinderhoofdjes. Regelmatig werd ze ook gevraagd ontwerpen en tekeningen in opdracht te maken, onder andere voor geboortekaartjes en tegeltjes met Kempische landschapjes en korte teksten.

In de zomer van 2018 werkten we met het Emile Van Dorenmuseum in nauwe samenwerking met de gemeente As, Marthe Bamps zelf en haar familie een retrospectieve tentoonstelling uit in de Sint-Aldegondiskerk in As, en dit ter gelegenheid van haar 90e verjaardag

De begrafenis van Marthe Bamps op zaterdag 8 januari om 10u30 vindt plaats in de Sint-Therersiakerk in As.