C-mine, Bokrijk en Thor Park zijn favoriete erfgoed van de Genkenaar

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2021 13.38 u.
C-mine, Bokrijk en Thor Park vormen de top 3 van de meest favoriete Genkse erfgoedplekjes. Dat blijkt uit de bevraging bij Genkaren naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Erfgoeddag op 25 april.

Wie zijn of haar leukste erfgoedherinnering en/of -plek prijsgaf, ontving in ruil een bijzondere ‘erfgoed-taart’. Heel wat mensen gingen enthousiast in op dit initiatief van de Cel Erfgoed & Kunsten en het Emile Van Dorenmuseum.

Afgelopen zondag kon je per lid van je bubbel een gratis ‘erfgoed-taart’ afhalen ‘in ruil’ voor een erfgoedherinnering of erfgoedplek. De taarten zijn een ontwerp van het kunstenaarsduo Simona Denicolai en Ivo Provoost. Zij ontwierpen drie jaar geleden 10 ‘eetbare monumenten’, elk met een verwijzing naar een stuk Genkse geschiedenis. Ter ere van de 20ste verjaardag van Erfgoeddag én naar aanleiding van de retrospectieve tentoonstelling van Denicolai en Provoost in het SMAK in Gent (nog tot 30 mei) kregen de unieke baksels opnieuw een glansrol.

Heel wat Genkenaren gingen enthousiast in op de oproep van de Cel Erfgoed & Kunsten en het Emile Van Dorenmuseum. Zes plekken staken er met kop en schouders bovenuit.

Schoolreisjes

Onbetwiste nummer 1 is C-mine; in zijn huidige vorm, samen met de terril, maar ook als levendige herinnering aan toen het nog een actieve mijnsite was. Op de tweede plaats staat Bokrijk; een plek waar heel veel mensen warme herinneringen aan hebben als bestemming voor schoolreisjes, met de speeltuin en de oude huisjes van het Openluchtmuseum als absolute toppers. Brons is voor Thor Park, waar men vooral veel waardering voelt voor de terril en de mooie natuur.

Molenvijver & museum

De Molenvijver, op vier, was niet alleen één van de favoriete plekjes van de oude landschapschilders - zoals Emile Van Doren (1865-1949) - ook vandaag nog wordt het beschouwd als één van de mooiste plaatsen in Genk. Onmiddellijk gevolgd door het Emile Van Dorenmuseum.

Liefde voor de stad

Het Emile Van Dorenmuseum wordt in de ranglijst gevolgd door de Slagmolen op zes en op een gedeelde zevende plaats LABIOMISTA en de Melberg. Andere locaties en herinneringen die de Genkenaren nog vermeldden, zijn de oude Shopping 1 als ‘hangplek’ en de processie in Oud-Winterslag.


De top 7

1. C-mine

2. Bokrijk

3. Thor Park

4. Molenvijver

5. Emile Van Dorenmuseum

6. Slagmolen

7. LABIOMISTA / Melberg