DROOMLAND GEN©K

Al vroeg in de 19de eeuw ontdekten kunstenaars en natuurwetenschappers Genk en zijn landschap. Ze roemden zijn idyllische schoonheid met eindeloze heidevlaktes, moerassen, duinen en geneeskrachtige bossen. In de voetsporen van de landschapsschilders vonden ook toeristen de weg naar het pittoreske Kempendorp met zijn comfortabele hotels en kuuroord.

Maar verandering was op til. Aan het begin van een nieuwe eeuw, na de ontdekking van steenkool in de Limburgse ondergrond transformeerde het station d'artistes tot een industriestad.
De landschapschilders keken met argusogen toe en één van hen, Armand Maclot, ondernam actie en zette in de jaren 1930 de toeristische campagne Droomland Genk Pays du rêve op. In zijn overbuur Emile Van Doren vond hij een gedreven medestander.

Terwijl de steenkoolmijnen - in hun zoektocht naar mijnwerkers - Genk als een droomland voor een beter leven promootten, richtten de kunstenaars hun blik op het natuurlijke droom-landschap in en rond Genk.

De expo DROOMLAND GEN©K zoomt in, en uit, op deze boeiende geschiedenis met kunstenaars van toen en vandaag, met naast Armand Maclot en Emile Van Doren ook werk van o.a. Iwert Bernakiewicz, Joseph Coosemans, Edmond de Schampheleer, Ado Hamelryck, Martin Kadar, Panita S, Valérie Pholien, François Roffiaen, Sofie Van der Linden, Elia Vanderheyden, Karel van Gerven, Nils Verkaeren, Stefaan Vermeulen en Giny Vos.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Emile van Dorenmuseum. Huis van landschap en kunst

Organisatie

Emile Van Dorenmseum

Filter op categorie