BINNEN BUITEN. Een schildersdialoog

Net zoals Emile Van Doren (1865-1949) op het einde van de 19de eeuw het bruisende Brussel inruilde voor het Genkse landschap, verhuisde Maartje Elants vanuit het drukke Amsterdam naar het rustieke dorpje Heks in Belgisch Limburg.

Tot daar de overeenkomsten. Want in hun werk zou je ze elkaars tegenpolen kunnen noemen: Van Doren schilderde buiten, in het landschap. Maartje Elants schept haar eigen intieme wereld, tussen vier muren en in de beslotenheid van haar atelier.

Al is Maartje Elants geen landschapsschilder, toch voelde ze zich aangetrokken tot Van Dorens schildertechnieken. Ze analyseerde zijn werk tot in de details, zowel artistiek als ambachtelijk.
Bijna een jaar lang dwaalde ze als het ware door zijn landschappen en seizoenen, met open blik, en bracht Emiles toetsen en kleuren op een speelse manier binnen in haar eigen werk. Van buiten naar binnen, en andersom. Een avontuurlijk proces, dat op de voet gevolgd werd door fotografe Selma Gurbuz.

Het verrassende resultaat ontdek je deze zomer in de tentoonstelling BINNEN BUITEN, een schildersdialoog tussen Maartje Elants en Emile Van Doren, tussen binnen en buiten, tussen vroeger en nu.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Emile Van Dorenmuseum. Huis van landschap en kunst

Organisatie

Emile Van Dorenmseum

Filter op categorie