Aaron-Victor Peeters: altijd onderweg

Gepubliceerd op dinsdag 2 augustus 2022 14.09 u.
Schrik niet wanneer je de komende maanden tijdens een wandeling een zonderlinge figuur met een kar tegenkomt. De kans is groot dat het de jonge Genkse kunstenaar Aaron-Victor Peeters is, op zoek naar de artistieke nalatenschap van zijn overgrootvader.

Die overgrootvader, een grotendeels vergeten landschapsschilder met de ronkende naam Camille Raveel (1908-1950), maakte na de Tweede Wereldoorlog ettelijke schilderijen in het Kempenlandschap. Zijn familie bewaart nog verschillende van, dus helemaal vergeten is hij niet. Maar liet hij nog meer sporen na en wat zocht hij in het dat landschap, dat al talloze keren vóór hem vereeuwigd was op doek?

Aaron-Victor Peeters (1994), kunstenaar en Camilles achterkleinzoon, gaat op ontdekkingstocht en brengt tijdens een zomerresidentie in het Emile Van Dorenmuseum zijn eigen artistieke praktijk in directe dialoog met Raveel.

Onderweg

In zijn eigen werk gaat Aaron-Victor Peeters steeds op zoek naar wat het betekent om onderweg te zijn, in gedachten te verdwalen of fysiek de wereld te ontdekken. Met een haast romantische gevoeligheid duikt hij onder in het verleden, in de gloriedagen van de cinema, de verhalen over avonturiers en ontdekkingsreizigers, de wereld van snelle auto’s en vliegeniers en creëert zijn eigen verhaal en mythe. Deze zomer trekt hij weer op ontdekkingstocht, ditmaal in het verleden van de landschapschilders, in de voetsporen van zijn overgrootvader.

Hiervoor bouwde hij een kar, geïnspireerd op de kruiwagen die landschapschilder Emile Van Doren gebruikte wanneer hij en plein air ging schilderen. Met deze kar trek hij er op uit, op zoek naar plekken waar zijn overgrootvader mogelijk inspiratie vond en naar wat het betekent om landschapschilder te zijn, toen en nu. De zoektocht naar de drijfveren van zijn overgrootvader dagen Peeters ook uit na te denken over het landschap in de kunsten, de romantisering tot een droombeeld en een idylle en de rol en betekenis ervan voor een kunstenaar vandaag.

Work in progress

Wanneer Aaron-Victor Peeters niet op pad is, staat de kar in de garage van Emile Van Doren, die hij gedurende de zomer inpalmt als een steeds veranderende tentoonstellingsruimte, een work in progress. In het voorjaar van 2023 mondt dit alles uit in een tentoonstelling waar Aaron-Victor Peeters in directe dialoog gaat met het werk van zijn overgrootvader en andere Kempenschilders in de collectie van het Emile Van Dorenmuseum.

Het work-in-progress van Aaron-Victor Peeters is nog te zien tot 2 oktober in de expo BINNEN BUITEN

2 oktober 2022: finissage met artist talk Aaron-Victor Peeters om 15 uur.

Inschrijven via: www.emilevandorenmuseum.be/artisttalk