Huis van Landschap & Kunst - Missie

Schilderij EVD met pint 

Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet enkel terugblikt naar het verleden en de landschapsschildertraditie in het station d'artistes Genck, maar ook een actuele en hedendaagse werking uitbouwt.

Het is een Huis van Landschap en Kunst, waarin de ziel van kunstenaarsoord Genck voortleeft in wisselende thematentoonstellingen en creatieopdrachten aan hedendaagse kunstenaars. Telkens speelt het landschap een centrale rol.

 

Het museum vertelt het verhaal van de landschapsschildertraditie die Genk kende in de periode 1840-1950, waarbij het verhaal van Emile Van Doren als exemplarisch gezien wordt. Met een doordacht collectiebeleid vertelt het museum deze geschiedenis in drie inhoudelijke lijnen:  het verhaal van Emile Van Doren, dat van de landschapsschilders en dat van het oude Genck, uit de periode 1840-1950.

 

Daarnaast biedt het museum, als Huis van landschap en Kunst ook een residentieruimte voor kunstenaars. De residentiewerking koppelt de geschiedenis van de landschapsschilders aan een hedendaags verhaal, waarin kunstenaars in residentie zich laten inspireren door het Genk en zijn landschap van vandaag, terugkijkend naar het verleden als inspiratie en fundament, maar volledig ingebed in het (kunst)landschap van vandaag.