2015 - Emile Van Doren (1865-1949). De schilder en zijn landschap.

In 2015 herdachten we de 150e geboortedag van Emile Van Doren. Hij werd geboren op 14 april 1865, dezelfde dag dat een kogel uit het pistool van John Wilkes Booth de Amerikaanse president Abraham Lincoln dodelijk verwondde. Hij groeide op als zoon van  een spekslager in de Marollenwijk, hartje Brussel. Als student aan  de Brusselse Académie des Beaux-Arts kwam hij rond 1890 voor het  eerst in Genk, in die tijd een van de  meest geliefde  kunstenaarsoorden van België.

Het Emile Van Dorenmuseum vierde deze 150ste verjaardag uitbundig. Tot 14 juni kon u in C-mine cultuurcentrum een indrukwekkende overzichtstentoonstelling zien die de mooiste schilderijen uit het oeuvre van Emile Van Doren terugbracht naar Genk. Tegelijkertijd, tot het einde van het jaar, bracht het Emile Van Dorenmuseum zijn leven en werk in beeld. Van Doren schilderde zijn leven lang, en als onderwerp koos hij trouw voor het landschap. Niks anders.

Aanvankelijk zette hij zijn schildersezel op aan de kust, in Zeeland, de groene rand rond Brussel en aan de Schelde. Maar stilaan nam één landschap het over: de moerassen, de heide en de duinen van de Limburgse Kempen, in Genk en omgeving. Zo verspreidde hij de naam en faam van ‘zijn’ idyllische landschap in eigen land en ver daarbuiten.

EVD RenéDeGroux

TENTOONSTELLING Emile Van Doren (1865-1949). De schilder en zijn landschap

Het Emile Van Dorenmuseum bracht tot 27 december in een overzichtstentoonstelling werk en leven van Emile Van Doren samen.

In het idylissche kader van villa Le Coin Perdu ontdekte je het verhaal van de boeiende figuur die voorgoed bekend zal staan als 'schilder van de Kempen'. Schoonheid en kunst waren een rode draad in zijn leven, en hij omringde zich met mooie dingen. Het originele interieur van de villa is bewaard. Te midden daarvan brengt de tentoonstelling zijn verhaal, met tal van schilderijen, familiefoto's, werk van bevriende kunstenaars als Herman Richir en Edmond Verstraeten, boeken en documenten.

Bij de wisseling van de seizoenen werd de tentoonstelling aangepast en kwamen nieuwe werken van Emile Van Doren aan de muren te hangen.

Er verschenen naar aanleiding van het feestjaar ook twee boeken (een biografie en een kijk- en leesboek door Ingrid Godon en Paul Verrept).

Ook was er een uitgebreid randprogramma met lezingen, rondleidingen en andere activiteiten.

Emile Van Dorenmuseum. Huis van landschap en kunst

Henri Decleenestraat  21, 3600 GENK

T/m 27 december 2015

Elke zondag (behalve feestdagen) van 14 tot 18 uur of op afspraak (voor groepen, onder begeleiding van een gids)