2014 - Au revoir Bruxelles. Emile Van Doren en Marten Melsen op zoek naar inspiratie.

Marten MELSEN - Landman en zijn gezin (etude ca. 1915)
De biografieën van Emile Van Doren (1865-1949) en Marten Melsen (1870-1947) vertonen een aantal opvallende gelijkenissen. Beiden zijn Brusselse slagerszonen. Na hun studies aan de Brusselse Academie zochten ze elk hun weg en stem in de toenmalige kunstwereld. En voor allebei was snel duidelijk dat hun inspiratie niet de grootstad Brussel was. Ze trokken weg, naar het platteland. Melsen belandde in Stabroek, het geboortedorp van zijn moeder en Van Doren vestigde zich defintief in Genk. De ene schilderde er de boeren in de polders, de andere legde zich haast exclusief toe op het Kempische landschap. Hun woningen 't Vossevelt en villa Le Coin Perdu zijn bewaard en herbergen nog steeds de herinnering aan de kunstenaars die er ooit woonden.

 

De tentoonstelling gaat op zoek naar de verwantschap en verschillen tussen de twee tijdgenoten en brengt een dialoog op gang tussen hun leven en werk.

 

LEZING

Op donderdag 27 maart 2014 om 19u30 vertelt kleinzoon Jan Melsen over het leven en werk van Marten Melsen.

Tickets kosten 3,00 EUR (inclusief een drankje achteraf). Graag inschrijven vooraf via cultuur@genk.be of 089 65 38 14.

Raadpleeg de flyer voor meer info!

 

PUBLICATIE

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin het verhaal van Emile Van Doren en Marten Melsen met mekaar in vergelijking gebracht wordt. Te koop in het Emile Van Dorenmuseum of op aanvraag. Prijs is 8 EUR (exclusief eventuele verzendingskosten).

 

Met dank aan vzw Stichting Marten Melsen

Van 26 januari tot en met 4 mei 2014.

Open elke zondag van 14 tot 18 uur, of op afspraak.